Question

T-mobile 5g home internet forcing to tower with no data issues/changing towers/bands



Show first post

37 replies

Badge +2

well i got the 5g gray unit last week and spent the last 2 weeks trying to get my cameras to be seen thru the device. the speed for me was around 100mbps on average. the thing had 4 bars no matter where i put it, but i think it may have had only 2 or 3 for real because i’m colorblind an if i held it a bit of an angle it almost looked like gray bars. anyway because i can’t get my cameras thru it it is not a real modem/gateway but kind of sounds like it is a hot spot as other here are saying. i tried the wife’s phone for getting on the internet and i can but again no cameras get thru.

 

now i did a coverage map and the tower is maybe a mile away and i’m on te edge of 5g and 4g. so i may have been on 4g the whole time. but for the 65$ they want and the speed being so variable and no cameras outside of my house it goes back this week. i suppose i will have to pay the whole charge of 55$ but now i know. one thing that has been talked abut here is if during the day the 5g starts getting busy and then my gateway takes second place over phones and the speed gets throttled back that will not do. so unless someone has figured out hot to get cameras thru the unit and can verify these gateways will not take a back seat to phones then i may keep it if not i will pay comcast and keep a stiff upper lip. thanks

Userlevel 2
Badge

update-well today i get no primary or secondary connection i think this thing might of burnt itself out or something it does turn on fine and does everything else like connect to wifi devices but no actually connection to a tower  i noticed even with the fan this thing was pumping out hot air non stop in a 75 degree or less environment.

also i got a new wifi 6 capable pcie card  so i turned on the ssid 1 5 9 all enabled the way it comes stock normally i had these disabled except for ssid5 and i use a Ethernet to a different router for wifi on the unit and idk this seemed to cause even more heat or the device just was always broken and finally broke all the way im not really sure.

normally the device is up pretty high so i dont really touch it or mess with it.-it seems that the fan was not helping as much as i thought and i really think these devices have some major issues i feel like my 5g gateway was at least 100-130 degrees on the outside when i unplugged it to try and reset and it felt like a full on car heater maxed out coming out of the fan.

i did do 2 factory resets left it unplugged and off for awhile nothing has helped its starting to seem like the nokia 5 g gateway is a big part of everyone's problem and the fact that everyone seems to need a fan to cool this device is a serious red flag to me i think they need to recall all these units-obviously my opinion doesnt matter though lol and having to buy fans to rig up to your device is totally acceptable ……..

anyways idk if i even want to get a replacement anymore it seems like most people dont actually ever get these things to work very well out of the box without having to put fans on it 

i was going to goto the store right away but its farther away then i expected and apparently is appointment only according to the website so thats promising. 

also it did storm bad yesterday/last night so it is possible that all 3 towers that ive been connecting to have issues or something althougth i was using the device for about an hour around midnight-1 am or so and it was working at that time i did notice it was switching between towers/bands alot more yesterday normally it kind of stays on w/e its connected to it was switching from b71 to b26 to b66/n71 

i have looked up the locations of all the towers thats how i know that each band is coming from a different tower you can find the towers on cell mapper and see if the EARFCN number matches any of them or thats what i did maybe im way off.

anyways im to annoyed and frustrated to call right now im not sure i could be very nice and dont know if i even want to continue this honestly i feel like im the one who should be getting paid for this not me paying them its been miserable so far. maybe ill call in a hour or 2 or tomorrow since i dont want to be stuck paying for a broken device or something.

update-well today i get no primary or secondary connection i think this thing might of burnt itself out or something it does turn on fine and does everything else like connect to wifi devices but no actually connection to a tower  i noticed even with the fan this thing was pumping out hot air non stop in a 75 degree or less environment.

also i got a new wifi 6 capable pcie card  so i turned on the ssid 1 5 9 all enabled the way it comes stock normally i had these disabled except for ssid5 and i use a Ethernet to a different router for wifi on the unit and idk this seemed to cause even more heat or the device just was always broken and finally broke all the way im not really sure.

normally the device is up pretty high so i dont really touch it or mess with it.-it seems that the fan was not helping as much as i thought and i really think these devices have some major issues i feel like my 5g gateway was at least 100-130 degrees on the outside when i unplugged it to try and reset and it felt like a full on car heater maxed out coming out of the fan.

i did do 2 factory resets left it unplugged and off for awhile nothing has helped its starting to seem like the nokia 5 g gateway is a big part of everyone's problem and the fact that everyone seems to need a fan to cool this device is a serious red flag to me i think they need to recall all these units-obviously my opinion doesnt matter though lol and having to buy fans to rig up to your device is totally acceptable ……..

anyways idk if i even want to get a replacement anymore it seems like most people dont actually ever get these things to work very well out of the box without having to put fans on it 

i was going to goto the store right away but its farther away then i expected and apparently is appointment only according to the website so thats promising. 

also it did storm bad yesterday/last night so it is possible that all 3 towers that ive been connecting to have issues or something althougth i was using the device for about an hour around midnight-1 am or so and it was working at that time i did notice it was switching between towers/bands alot more yesterday normally it kind of stays on w/e its connected to it was switching from b71 to b26 to b66/n71 

i have looked up the locations of all the towers thats how i know that each band is coming from a different tower you can find the towers on cell mapper and see if the EARFCN number matches any of them or thats what i did maybe im way off.

anyways im to annoyed and frustrated to call right now im not sure i could be very nice and dont know if i even want to continue this honestly i feel like im the one who should be getting paid for this not me paying them its been miserable so far. maybe ill call in a hour or 2 or tomorrow since i dont want to be stuck paying for a broken device or something.


so yeah i touch mine today. its not in direct sun light.  its hot to the point i turn it off.

also it says its connected to second signal. but after a bit of checking.  its not what so ever.

yea i think there is a major design flaw or just a huge software/firmware issues causing it to idk do something to overwork itself its by far the hottest electronic device ive ever had without a fan i dont think it could possibly last very long i think it runs hotter than a good gaming graphics card even thats pulling 150 watts kind of crazy im really hoping i just got a bad device but im pretty sure almost every post ive seen has said its hot or they have a fan on it.

still not connected to any tower.

i read a post on reddit about a guy getting 4 replacements just sounds crazy and like there is a major issue with the device.

yeah i do think i cook mine. it runn hotter the normal and wont connect to a second tower.

@MaywoodBrowsing what antenna do you have? We have been using weBoost and the improvement has been minimal.

Userlevel 2
Badge

So i ended up moving and canceling about 5 days before my next bill date ---WATCH OUT T-MOBILE IS STILL TRYING TO CHARGE ME FOR THIS SERVICE AND I HAVE NO WAY TO LOG IN WITHOUT LINKING A T-MOBILE NUMBER MY ACCOUNT IS INACCESABLE TO CHECK MY BILL OR ANYTHING YET I CAN STILL LOG IN TO MAKE THIS COMMENT

This has by far been the worst service i have ever had in my life and T-MOBILE in general is horrible to do business with ---to cancel and return my device i went to the t-mobile store thinking i could do it all at once NOPE i pretty much got yelled at to leave the store that they only sell plans there ---another store employee at least noticed how rude the lady was and talked to me and gave me a phone number to call ---this is insane if you ask me ---keep in mind i got this plan and device through the chat….that offers 0 support and i cant log in and even on the phone they want a phone number that does not exist anymore i wonder how much money t-mobile is stealing from people who have not noticed there being charged after canceling----this company really should not be aloud to do business at all 

 Before reading, know that I consider T-mobile a saving grace for the location I’m in.  Was able to get rid of highly reviewed, costly, unlimited? only throttled to 1mbs after 10GB, satellite provider after more than 2yrs, even before doing all the following tweaks.  Thank you T-mobile. Everything that follows was done with a wired inline wireless router for wifi, following the gateway & T-mobile wifi not needed.

  Been through this myself. Had to put the gateway in the attic (very hot in summer) to get a fair signal. Found the (Nater Tater) YouTube videos & followed his instructions (I think) for disabling the wifi settings, then still added the fan.  The fan helped a bunch, but still hot to the touch.  Even though a page on the app said the wifi was disabled, on the network page still showed 100% transmission power.  I lowered that on both the 2 & 5ghz to the lowest at 12%, what looks to be the higher 5g still shows 100% but is not accessible to lower. (Firmware ver. ending in .178) I can now hold the trash can in a bare hand without feeling blisters will develop.  The bands no longer dropout (by design they do, for heat protection of device).  

  Before I bore with all the small stuff - If you are going to try Tech support, the first thing they will want you to do (if they can’t connect to gateway remotely) is a total power down & wait (hard reset) process, of the gateway.  My suggestion would be to do this before hand, at what you suspect would be the least congested time of day.  If its going to work, it should update firmware, if needed. If doing this during a congested time of day chances of timing out before update (or patience) completes are most probable.  If you still need tech support, I would call during your local area working hours & request of the robot operator, a call back (more likely to get someone within a hundred miles or so of you).  Being an Okie, with a low baud rate, can lead to confusion for all parties, whether it be a Millennial, New Yorker or Hindu. In my case tech support couldn’t connect remotely & immediately wanted to send a replacement gateway, I declined, knowing it worked well most of the time, & would search for overheating solutions on my own.  If you do a hard reset & it never connects, I would go with a replacement request/offer.  Firmware Version also seems to make a big difference in which app will allow gateway control.  The original firmware on mine, the mobile app had all the control of reboot & setting changes.  The .178 firmware seemed to swap control more to the desktop in Windows, while the mobile app lost control of reboot ability.    

  In my situation, home location is the biggest factor, limiting speed to about 40mbs at best, then network congestion, knocking speed to less than 1mbs (sometimes a forced speedtest server change will make an improvement - improves speedtest app only) other times, if slow enough that Netflix pixelates, a gateway reboot can help. 

  Turning off cellphone wifi calling & mobile data improved internet interruptions & call quality.  Downgrading 5g phones back to 4g made cell call reception better (telling me the gateway is locked in to 4g lte).  The same 4g phones that get speed tests of 40mbs at home, get at times, over 200mbs downtown, about 3 miles from home.

  I must go search for new routing system to replace the high dollar router that crapped out yesterday after 10 months use.    Good Luck, wootken 

Userlevel 2
Badge

update-so i really have not hardly been using this maybe every 2 days i check and see if i got any new connections or what band/towers its connecting to. almost always the same b71 with no secondary and basically this connection does not even work to load a webpage 99% of the time

Today i have connected to a new band/tower primary b26 

RSRP-115 dBm

SNR1 dB

RSRQ-14 dB

RSSI-87 dBm

no secondary lol as you can see these numbers are not fantastic and only gets speeds around 3-5 mbps i looked up the tower and its a sprint tower about a half a mile away.

So the odd this is even with this poor connection the web browsing is way more snappy no weird 2-10 seconds after you click on things something happens works like a proper connection ping is also 60-100 rather than 800-10000. i really wonder if this is because its a sprint tower lol

I wonder if you have to connect to primary and secondary bands on the same tower because there is 100% a 3 bar 5g band n71 that is a strong signal than this that this device just refuses to connect to regularly im not sure if its firmware or what but i just cant seem to get a secondary band for more than 1 day a week during the night hours.

i also noticed there is a huge cell phone tower i can see from the road that seems to be newer and less than a half a mile away i cant find it listed anywere to see what carriers are on it im really hoping i can get service through this tower soon.

So i guess its hopeful that i connected to a new tower and it works ok for web browsing and stuff so far cloudflare warp works and  phontonvpn seemed to have no trouble going through this tower not that i tried on the others though as i im just trying them out the last few days.

 

Userlevel 1
Badge

There seems to be a fair number of home Internet customers who had good service a few months ago and now practically have no service. T-Mobile is just giving us the runaround, they give equivocating responses about congestion on their system,  which of course is their responsibility.

And finally they tell you they have no plans to improve their capacity, so if you don’t like it you should leave. What’s the contact point for the FCC Complaints? Has anyone contacted any other agencies or law offices yet?

Userlevel 1
Badge

Thanks for the update. I also wanted to add that I live in a rural area, mostly farms.  During one of my many tech support calls, I was told that a tower in the next town is off-line and all those customers have all been pushed to my tower, thereby possibly causing a congestion issue. I’ve been told so many different excuses by so many techs that I don’t know what to believe anymore. My problems started earlier April and have continued ever since. Prior to April, everything was working great without issues.  This neighboring tower is still allegedly off-line, so not sure when or if it will ever be repaired. Even so, I’m not certain that my problems are even related this.  I’m loosing patients and running out of options.  I also wanted to add…T-Mobile home internet tech support is clueless. They are just trained to follow a step-by-step checklist that a 6th grade child can do. They are not “real” experts and definitely not engineers.  Because of this, we are all forced to get assistance from each other through these community forums.  I apologize that my frustration is coming out as I write this post. 

Userlevel 1
Badge

Well there’s one other thing you could try and that is go to a T-Mobile store and talk to a rep about your problem In person. That’s your only other option and if this doesn’t work out then you should just cancel the service and switch to someone else.

I got a $45 5G antenna on amazon. There are varieties of sellers 

Reply